
Altın'da rekor reel getiri!
Nisan Ayı Reel Getirileri: Altın Zirvede, Borsa Kayıplarla Kapandı TÜİK'in Nisan...
TÜİK'in Nisan ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarına ilişkin verileri açıkladı. Verilere göre, aylık bazda en yüksek reel getirinin külçe altın olduğu görüldü. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) baz alındığında külçe altın yatırımcısına %8,80, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) baz alındığında ise %8,54 oranında reel getiri sağladı. Bu sonuç, enflasyonun etkisi göz önünde bulundurulduğunda bile altın yatırımının yüksek getiri potansiyelini ortaya koyuyor.
Yİ-ÜFE bazında değerlendirmeye baktığımızda; Euro %4,07 ve mevduat faizi (brüt) %0,44 ile yatırımcılara kazanç sağlarken, Amerikan Doları %0,03, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %7,39 ve BIST 100 endeksi %9,93 oranlarında reel kayıp yaşattı. TÜFE bazında yapılan hesaplamada ise Euro %3,83, mevduat faizi (brüt) %0,20 reel getiri sağlarken; Amerikan Doları %0,26, DİBS %7,60 ve BIST 100 endeksi ,14 oranında kayıplara neden oldu.
Üç aylık ve altı aylık dönemler incelendiğinde de altın yatırımlarının üstünlüğü dikkat çekiyor. Üç aylık dönemde külçe altın, Yİ-ÜFE bazında ,83, TÜFE bazında ise ,69 oranında getiri sağlarken; aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE bazında ,26, TÜFE bazında ,09 oranında kayıp yaşattı. Altı aylık dönemde ise külçe altının Yİ-ÜFE bazında ,15, TÜFE bazında ,36 oranında getiri sağladığı, BIST 100 endeksinin ise Yİ-ÜFE bazında %5,90, TÜFE bazında ,51 oranında kayıp yaşattığı görüldü.
Yıllık değerlendirmeye göre ise külçe altının üstünlüğü daha da belirginleşiyor. Yİ-ÜFE bazında 1,17, TÜFE bazında ,55 oranında getiri sağlayan külçe altın, yıllık bazda da en yüksek reel getirinin kaynağı oldu. Diğer yatırım araçlarında ise karışık bir tablo mevcut. Mevduat faizi ve Euro bazı dönemlerde pozitif getiri sağlarken, DİBS, Amerikan Doları ve BIST 100 endeksi genel olarak kayıplarla sonuçlandı. Yıllık bazda TÜFE ile hesaplandığında; mevduat faizi %3,31 oranında getiri sağlarken, Euro ,34, DİBS ,95, Amerikan Doları ,51 ve BIST 100 endeksi ise ),17 oranında kayıplar yaşattı.
Sonuç olarak, Nisan ayı verileri, enflasyonist ortamda külçe altının güvenli liman özelliğini bir kez daha ortaya koydu. Ancak yatırım kararlarının bireysel risk toleransına ve yatırım hedeflerine göre verilmesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Bu veriler sadece geçmiş performansı göstermekte olup, gelecekteki getirileri garanti etmez.